Guidelines pentru înțelegerea dimensionalității

Todd Philips, articol publicat în Revista TMI Focus / Vara 1999

Ca o persoană analitică din fire și inginer de meserie, am tendința să fiu intrigat de întrebările conceptuale care implică matematica și fizica. Un subiect pe care l-am examinat pe larg este dimensionalitatea – în mod special natura dimensiunilor mai înalte. În cele mai multe cazuri, eforturile mele de a găsi soluții au produs rareori mai mult decât o durere de cap ”spațială”. Cu toate acestea, în timp ce participam la Guideline în luna aprilie, mi-au fost revelate câteva intuiții surprinzătoare cu privire la acest aspect. Ca să înțelegeți mai bine semnificația acestor intuiții trebuie mai întâi, ca orice inginer bine instruit, să ofer o oarecare atenție definirii problemei.

Partea I – Tărâmul Fizic : Locul constrângerilor fizice

Următoarea explicație a dimensionalității este extrasă din a doua ediție a cărții  ”Flatland” (Tărâmul plat) scrisă de Edwin Abbot în 1884. Structura dezvoltată de Abbot este următoarea:
* Tărâmul punctului: un punct nu are dimensiuni sau are zero dimensiune. El nu are caracteristici măsurabile ca lungime, lățime sau înălțime.
* Tărâmul liniei: dacă un punct este deplasat de-a lungul unui traseu drept, se formează o linie. Linia are o singura dimensiune, lungimea.
* Tărâmul plan: în cazul în care o linie este deplasată orizontal de-a lungul unei traiectorii drepte, astfel încât niciun punct din linie să nu treacă printr-un punct ocupat în prealabil de către orice alt punct din linie, atunci se formează un dreptunghi sau un pătrat. Pătratul are două dimensiuni, lungime și lățime.
* Tărâmul spațiului: în cazul în care un pătrat este deplasat vertical de-a lungul unei traiectorii drepte, astfel încât nici un punct din pătrat să nu treacă printr-un punct ocupat anterior de către orice alt punct din pătrat, se formează un cub. Cubul are trei dimensiuni: lungime, lățime, și înălțime.
Noi existăm în mod fizic în realitatea tridimensională, ceea ce conduce la o dilemă. Dacă un cub este deplasat direcțional pe o traiectorie dreaptă, astfel încât niciun punct din cub să nu treacă printr-un punct ocupat anterior de către oricare alt punct din cub, atunci. . . ce? Obiectul rezultat va fi, cel mai sigur, cvadridimensional, adică va avea patru dimensiuni. Dar ce este această dimensiune? Ce este obiectul care rezultă? În ce direcție trebuie să deplasăm cubul în scopul de a realiza acest obiect? Odată ce aceste aspecte au fost rezolvate, procesul poate fi repetat pentru a obține un obiect care are cinci dimensiuni și tot așa mai departe. Prin urmare, care este concluzia la care poate ajunge o minte liniară, care lucrează prin procesare serială? Înainte de a participa la Guidelines, am început să suspectez că obținerea unei soluții matematice, geometrice ar putea să nu fie cea mai importantă metodă de testate a acestei probleme.

Partea II-a – Tărâmul Luminii: Spațiul Iubirii Fără Limite

Următoarea experiență a avut loc în timpul unui exercițiu Guidelines care ghidează ascultătorul să se întâlnească în Focus 21 cu una din Călăuzele Sinelui Interior și să exploreze secvențial propriile aspecte fizice, emoționale și energetice. Singura mea intenție în timpul acestui exercițiu a fost să-mi însușesc cunoștințele oferite despre fiecare aspect al meu și să fiu deschis să primesc și să înțeleg informațiile cele mai folositoare pentru mine în acel moment.
Ghidul meu m-a întâmpinat în Focus 21 și am urmat exercițiul conform ghidării. În timpul explorării sinelui meu energetic, am devenit conștient de un cub poziționat în cele trei axe spațiale standard. Ce se întâmplă? am întrebat. Dă-i drumul, mișcă-l, mi-a răspuns ea. Am încercat , dar nu pot, am nevoie de o altă axă, am sugerat eu. Nu am primit niciun răspuns. Ca urmare, am încercat din nou să deplasez cubul, fără a-l trece prin puncte anterior ocupate de către acesta. Încă o dată, fără niciun rezultat.
Nu-ți face griji. . . . Nu poți înțelege pe deplin sau cuprinde complet acest lucru în forma ta actuală [cât timp ești limitat la forma umană], a explicat ea. Continuă să te uiți la el. În timp ce examinam cubul, acesta părea că se extinde. Această expansiune s-a făcut fulgerător prin și în jurul meu într-o explozie rapidă de lumină și energie, care părea să se întindă instantaneu peste tot. M-am uitat în exteriorul zonei extinse și nu i-am putut discerne limitele. M-am uitat în interior, acolo unde a fost cubul și nu am putut vedea nimic altceva decât un punct strălucitor care radia. Cubul era peste tot și nicăieri.
Aceasta este iubirea, a explicat ea. Va fi mai ușor pentru tine să te gândești la asta ca fiind nemărginită, neîngrădită și lipsită de constrângeri, dar nu infinită. De ce nu infinită? am întrebat. Pentru ca infinitatea este prea dificil de înțeles pentru voi [oamenii]… Încearcă să te gândești la aceasta NU ca la infinit, și cu toate acestea este continuă. Mi-am acordat un moment pentru a absorbi această informație. Mi-am acordat un moment și mai lung pentru a absorbi sentimentele de pace și vibrație, care mă umpleau, aproape copleșindu-mă. Am vrut să-mi amintesc totul.
Se pare că evenimentele cele mai revelatoare sunt adesea cele la care te aștepți cel mai puțin. Încă nu sunt sigur ce să fac cu aceasta. Îmi dau seama că ultima afirmație a Ghidului meu este un paradox matematic. Sfatul ei asupra perspectivei pare a fi legat de faptul că ”continuu” este un cuvânt mai puțin intimidant decât ”infinit” și că, ”continuu”, în acest context se referă mai mult la o totalitate omogenă decât la matematică.
Unul din mesajele de aici se referă la faptul că nu trebuie să mă epuizez cu preocupările de „rezolvare” a problemei – este pur și simplu dincolo de nivelul meu actual, de abilitatea mea de a raționa. Un alt mesaj este acela că înțelegerea dimensionalității este în primul rând o problemă de energie, mai degrabă decât o problemă de fizică și trebuie să fie abordată în mod corespunzător. Poate că cel mai important mesaj este că iubirea (sau energia iubirii) este esențială pentru construirea oricărei dimensiuni mai înalte – la fel cum lungimea, lățimea și înălțimea sunt elementele fundamentale ale celor trei dimensiuni în care trăim. Astfel, vizualizarea și înțelegerea celei de-a patra dimensiuni, precum și orice dincolo de aceasta, necesită o înțelegere completă a naturii expansive și necondiționate a iubirii.

În orice caz, acum înțeleg unde trebuie să-mi focalizez atenția de acum încolo.

Todd Phillips, inginer de sisteme, a participat la Gateway Voyage în iunie 1997. El nu și-a putut imaginat că nivelurile de conștiință pe care le va atinge atunci când va reveni la programul Guidelines, în aprilie 1999, vor elucida o problemă care îl frământa de ani de zile.